آخرین اخبار سانی نیوز
۱۳۸۸ مهر ۱۳, دوشنبه
نماینده مجلس: برنج های وارداتی سمی است
گایتنر: علیه بانک های ایران تدابیر مناسب اتخاد شود
گایتنر: علیه بانک های ایران تدابیر مناسب اتخاد شود
تیموتی گایتنر، وزیر خزانه داری آمریکا، گفته است که کشورها باید علیه "خطر" ایران برای نظام مالی جهانی تدابیر مناسب اتخاذ کنند. او خواهان اجرای دقیق تحریم های سازمان ملل متحد علیه بانک های ایرانی به ویژه بانک ملی و صادرات شده است.
تیموتی گایتنر این سخنان را یکشنبه (چهارم اکتبر) در یک کمیته صندوق بین المللی پول (آی ام اف) در شهر استانبول ترکیه بیان کرد.
نشست سالانه آی ام اف در ترکیه برگزار شده است.
وزیر خزانه داری آمریکا بخش آخر سخنرانی اش در کمیته پولی و مالی آی ام اف را به ایران اختصاص داد.
تیموتی گایتنر در نطقش در مورد آنچه فعالیت های مالی غیرمجاز در ایران و کمبودهای شدید در نظام نظارتی این کشور توصیف کرد، هشدار داد.
او همچنین به بیانیه سال گذشته یک گروه بین المللی بنام "گروه کاری اقدامات مالی برای مبارزه با پول شویی" اشاره کرد که درباره فقدان یک سیستم مناسب در ایران برای مقابله با پولشویی و تامین مالی تروریسم هشدار داده بود.
مجلس ایران در واکنش به این هشدارها قانون مبارزه با پولشویی را به تصویب رساند، قانونی که برای نخستین بار نهادی بنام شورای عالی مبارزه با پولشويی را در ایران تاسیس کرده است.
"گروه کاری اقدامات مالی برای مبارزه با پول شویی"در بیانیه سال 2008 خود گفت که دولت ایران تدابیر کافی برای مقابله با خطر حمایت مالی از تروریسم اتخاذ نکرده است، خطری که به گفته این نهاد خطریست جدی برای سیستم مالی بین المللی.
وزیر خزانه داری آمریکا روز یکشنبه در استانبول از تمام کشورها خواست که تدابیر مناسب علیه "خطر" ایران اتخاذ کنند.
او همچنین خواهان اجرای تحریم های مالی مندرج در قطعنامه 1803 شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران شد.
شورای امنیت در ماه مارس سال 2008 میلادی با صدور این قطعنامه تحریم ها علیه ایران را تشدید کرد.
این قطعنامه از کشورها می خواهد که مراقب مبادلات موسسه های مالی واقع در قلمروی خود با بانک های ایرانی بویژه بانک های ملی و صادرات ایران باشند.
ایران تحریم های شورای امنیت علیه این کشور را محکوم کرده است و تاکید دارد که این مجازات ها تاثیری بر خط مشی اتمی این کشور ندارد.
وزارت خزانه داری آمریکا در سال های گذشته کل نظام بانکی ایران که شامل حدود ۵۰ بانک دولتی و خصوصی می شود را تهدیدی برای نظام مالی جهانی اعلام کرده است. ایران این اتهام را بی اساس می داند و محکوم کرده است.
جیمز جونز: نگران مقاصد هسته ای ایران هستیم
جیمز جونز، مشاور امنیت ملی رئیس جمهوری آمریکا در عین حال این نظر که ایران به ساخت بمب اتمی نزدیک تر شده را رد کرد و مذاکرات هسته ای ژنو را تحولی مثبت دانست.
این ژنرال بازنشسته آمریکایی روز یکشنبه (چهارم اکتبر) گفت اینکه ایران دانش ساخت بمب اتمی را کسب کرده یا خیر موضوع گمانه زنی های مختلف است اما آنچه که آمریکا از نزدیک دنبال می کند و نگران آن است مقاصد هسته ای ایران است.
جیمز جونز این سخنان را در مصاحبه با شبکه سی بی اس آمریکا و در واکنش به گزارش اخیر روزنامه نیویورک تایمز در مورد برنامه اتمی ایران بیان کرد.
نیویورک تایمز از وجود یک گزارش محرمانه آژانس بین المللی انرژی اتمی داده که به گفته این روزنامه نتیجه گرفته که ایران اطلاعات کافی برای طراحی و تولید بمب اتمی را کسب کرده است.
دولت ایران بارها ضمن رد چنین اتهام هایی، بر صلح آمیز بودن برنامه اتمی خود تاکید کرده است.
مشاور امنیت ملی باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا روز یکشنبه صحت گزارش نیویورک تایمز را زیر سوال نبرد.
اما جیمز جونز تاکید کرد که تحولات اخیر در مناقشه اتمی ایران برای آمریکا مثبت بوده است چرا که به گفته او "ایران حاضر شده است که به پای میز مذاکره بیاید."
او به تصمیم ایران در مورد گشایش مرکز اتمی قم به روی بازرسان بین المللی و توافق اصولی این کشور در مورد انتقال اورانیوم با غلظت پائین ایران به خارج از این کشور برای تبدیل به سوخت هسته ای اشاره کرد.
مشاور امنیت ملی آمریکا تحولات چند هفته گذشته در مورد برنامه اتمی ایران را "بسیار مهم" و به نفع آمریکا دانست.
محمد البرادعی، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، که به تهران سفر کرده پس از دیدار با مقام های ایرانی، اعلام کرد بازرسان این سازمان در روز 25 اکتبر از تاسیسات غنی سازی اورانیوم قم بازدید خواهند کرد.
همچنین قرار است که روز 19 اکتبر نمايندگان آژانس، ايران، روسيه، آمريكا و فرانسه برای بررسی امکان غنی سازی اورانیوم ایران در خارج، گفتگوهایی داشته باشند.
مشاور امنیت ملی باراک اوباما در مصاحبه ای جداگانه با شبکه سی ان ان آمریکا این نظر که ایران به بمب هسته ای نزدیک تر شده است را رد کرد و گفت که آمریکا همچنان ارزیابی های اطلاعاتی اش در مورد پیشرفت برنامه اتمی ایران را صحیح می داند.
اما نیویورک تایمز گزارش داده است که سازمان های اطلاعاتی آمریکا هم اکنون در حال بررسی مجدد برآورد سال 2007 خود هستند.
اداره امنیت ملی آمریکا در سال 2007 میلادی با انتشار یک "برآورد اطلاعاتی" اعلام کرد که ایران کار طراحی سلاح های اتمی و بخش تسلیحاتی کردن برنامه اتمی اش را در سال 2003 متوقف کرد و به احتمال زیاد آن را از سر نگرفته است.
اداره اطلاعات ملی آمریکا امسال اعلام کرد که 16 دستگاه های اطلاعاتی آمریکا در مورد اینکه آیا ایران در پی ساخت سلاح های هسته ای است یا نه مطمئن نیستند اما بر این باورند که ایران حداقل گزینه خود برای تولید بمب اتمی را باز گذاشته است.
ایران تاکید دارد که هیچگاه در پی تولید بمب اتمی نبوده است.
از سوی دیگر، سوزان رایس، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد نیز روز یکشنبه در مصاحبه با شبکه ان بی سی آمریکا گفت که در موقعیتی نیست که بتواند در مورد گزارش نیویورک تایمز اظهار نظری بکند.
او مذاکرات ژنو را "شروعی سازنده" دانست و تاکید کرد که حال وظیفه ایران است که به تعهداتش عمل کند.
محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، که به ایران سفر کرده، در تهران گفته است که اکنون "در موقعیتی حساس قرار داریم" و گفت روند، از "رویارویی" به سمت "شفافیت و همکاری" تغییر کرده است.
به گفته او، نگرانی هایی درباره برنامه هسته ای ایران وجود دارد و "ما از طرف ایران به شفافیت و از طرف جامعه بین المللی به همکاری نیاز داریم."
محمد البرادعی گفته است: "اتهاماتی علیه ایران مبنی بر اینکه مطالعاتی برای تسلیحاتی شده انجام داده، وجود دارد. البته اینها مسائلی هستند که ما هنوز در حال تحقیق درباره آن هستیم."
سپاه پاسداران: بعد از انتخابات دو ماه تمام مسئولیت به عهده سپاه بود
سپاه پاسداران ایران می گوید که بنابه درخواست نیروی انتظامی روز 23 خرداد در اولین روز بعد از برگزاری انتخابات بسیج وارد عمل شده اما از روز 25 خرداد به مدت دو ماه تمام مسئولیت به عهده سپاه بوده است.
سرتیپ عبدالله عراقی فرمانده سپاه محمد رسول الله در جریان بازدید از خبرگزاری دولتی ایران- ایرنا گفته است که نیروی های بسیجی به درخواست نیروی انتظامی روز 23 خرداد وارد عمل شدند "اما از 25 خرداد تمام مسئولیت بر عهده سپاه و نیروهای بسیجی گذاشته شد که تا 25 مرداد ماه ادامه داشت."
این در حالی است که آقای عراقی در نیمه تیرماه گفته بود که روز 30 خرداد سپاه محمد رسول الله که بازوی اجرایی بسیج در شهر تهران است با کمک نیروی انتظامی وارد عمل شده و از ساعت دو ونیم بعد از ظهر همان روز در تهران مستقر شد.
آقای عراقی آن زمان گفته بود که بنابر مصوبه شورای عالی امنیت ملی سپاه و بسیج در روز 30 خرداد وارد عمل شدند و "مجموعه سپاه تهران بزرگ به عنوان بازوی اجرایی سپاه پاسداران در تهران به کمک نیروی انتظامی آمد."
انتشار نتیجه انتخابات ریاست جمهوری که در آن محمود احمدی نژاد پیروز انتخابات اعلام شد، اعتراض گسترده ای به دنبال داشت و معترضان نتایج اعلام شده انتخابات را غیرقابل قبول دانسته و دولت را به تقلب در انتخابات متهم کردند.
با وجود منع هر گونه گردهمایی از سوی دولت، راهپیمایی هایی اعتراضی در نقاط مختلف ایران برگزار شد و طرفداران میرحسین موسوی و مهدی کروبی چند راهپیمایی بزرگ در تهران برگزار کردند.
این فرمانده سپاه به وقایعی اشاره می کند که در جریان اعتراضات بعد از انتخابات در مسجد لولاگر اتفاق افتاد و گفته می شد بسیجی های مستقر در این مسجد به سوی معترضان تیراندازی کرده اند اما آقای عراقی می گوید:" یک تیر از بسیجیان شلیک نشد ولی در دنیا گفتند که بسیجیان مردم را کشتند، اما داخل خودشان افرادی بودند که به مردم شلیک کردند و به نام بسیجی، نیروی انتظامی و بچه های وزارت اطلاعات تمام می کردند."
این فرمانده سپاه همچنین به وقایع روز 25 خرداد اشاره می کند که بزرگترین راهپیمایی معترضان بعد از انتخابات در خیابان انقلاب به سمت میدان آزادی برگزار شد و صدها هزار تن در آن شرکت داشتند.
در جریان این راهپیمایی نیروهای بسیج پایگاه 117 میدان آزادی به سمت معترضان آتش گشودند و چند نفر در جریان این درگیری کشته و زخمی شدند.
آقای عراقی می گوید:بیش از ده هزار نفر به این حوزه حمله کرده بودند و "به بسیجی ها گفتم چند تا تیر مشقی بزنید تا شاید این افراد بترسند و از آنجا دور شوند اما این افراد زمانی که فهمیدند این تیرها مشقی است به هم می گفتند نترسید تیرها مشقی است."
به گفته آقای عراقی این پایگاه داری صدها قبضه اسلحه بوده و " فردی که قصد داشت از دکل مخابرات وارد اسلحه خانه شود را (بسیجیان) با تیر زدند و افتاد، رسانه های بیگانه نیز آمدند آن لحظه ای که تیر اندازی می شود را به خورد مردم جهان دادند."
تصاویری که از این حادثه منتشر شده، فردی را نشان می دهد که از پشت بام این پایگاه به سمت معترضان تیراندازی می کند.
با آنکه نمایندگان میرحسین موسوی و مهدی کروبی دو نامزد معترض به نتایج ریاست جمهوری اعلام کرده اند که بیش از هفتاد نفر در حوادث انتخابات جان باخته اند اما آقای عراقی می گوید که در جریان وقایع بعد از انتخابات 24 نفر کشته شده اند که 12 نفر آنها "شهدای بسیجی" بودند.
در روز بیستم شهریور آقای عراقی آمار متفاوتی را منتشر کرده و گفته بود که در جریان حوادث بعد از انتخابات 36 نفر کشته شدند که سه مورد آنها در بازداشتگاه کهریزک در جنوب تهران بوده است.
در هفته های گذشته فرماندهان ارشد سپاه آمارهای متفاوتی از تعداد کشته های بعد از انتخابات ارائه کرده اند.
فاطمه و ابوالفضل محبوب ترین اسم ها در میان ایرانیان
سازمان ثبت احوال ایران اعلام کرده که فاطمه و ابوالفضل در صدر فهرست نام هایی قرار دارند که خانواده های ایرانی برای فرزندان خود انتخاب می کنند.
ابراهیم رشیدی مدیر کل دفتر آمار جمعیتی سازمان ثبت احوال به خبرگزاری دولتی ایران- ایرنا گفته است که به ترتیب اسامی فاطمه، زهرا، زینب، هستی و مبینا پنج نام برتری است که خانواده های ایرانی در سال گذشته برای فرزندان دختر انتخاب کرده اند.
بنا به گفته آقای رشیدی، در بین اسامی پسران نیز به ترتیب ابوالفضل، امیر حسین، علی، امیر مهدی و مهدی بیشترین فراوانی را دارد و بیشتر خانواده های ایرانی از این پنج اسم برای فرزندان پسر استفاده کرده اند.
این سومین سالی است که ابوالفضل و فاطمه در صدر فهرست نام هایی قرار می گیرد که خانواده ها برای نامگذاری فرزندان خود از آن استفاده می کنند.
در یک دوره زمانی در ایران همواره نام "محمد" در صدر فهرست انتخاب نام ها قرار داشت اما اکنون حتی در بین پنج نام اول دیده نمی شود.
طبق آمارهایی که سازمان ثبت احوال از سالهای 1380 تا 1385 منتشر کرده همواره اسامی فاطمه و زهرا در صدر فهرست انتخاب خانواده های ایرانی برای نامگذاری دختران قرار داشته اما در میان اسامی پسران همواره تغییراتی وجود داشته است
در حالی که در سال 1380 علی و محمد در صدر فهرست اسامی پسران متولد این سال قرار دارند و ابوالفضل در رتبه نهم قرار دارد اما در سال 1385 ابوالفضل به صدر این فهرست راه یافته و بعد از آن امیرحسین و مهدی در رتبه های بعد قرار دارند. در همین سال اسامی علی و محمد در رتبه های چهارم و پنجم جای دارد.
معضل انتخاب اسم
انتخاب اسامی برای فرزندان در سالیان اخیر همواره محل بحث بوده و ادارات ثبت احوال از ثبت برخی اسامی خودداری و مردم را به گزینش نام های مذهبی تشویق می کنند.
در ادارات ثبت احوال لیستی از "نام های ایرانی و اسلامی" وجود دارد و به خانواده ها توصیه می شود که از میان آنها برای فرزندان خود اسم انتخاب کنند هر چند سازمان ثبت احوال می گوید که ایرانیان ملزم نیستند که از میان نام های موجود در ادارات ثبت احوال برای فرزندانشان اسم انتخاب کنند.
سازمان ثبت احوال معتقد است که در برخی مواقع والدین نام های نامانوس برای فرزندانشان انتخاب می کنند و این سازمان برای حفظ کرامت افراد و دسترسی آسان به نام های رایج لیستی را در ادارات ثبت احوال گذاشته است تا والدین در صورت سردرگمی در انتخاب نام فرزند، از میان نام های موجود یکی را انتخاب کنند.
از نظر سازمان ثبت احوال، انتخاب نام هایی که "موجب هتک حیثیت مقدسات اسلامی" می شود و انتخاب "عناوین، القاب و نام های زننده مستهجن یا نامتناسب با جنس" ممنوع است.
اسامی مانند "ملک الدوله، خان، شوکت الملک و سطانعلی" ممنوع است و استفاده از نام ماشاء الله برای زنان و انتخاب اشرف و اکرم برای مردان ممنوع است.
تاسيسات هستهاى قم ۲۵ اكتبر بازرسى مى شود
رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی پس از دیدار با مقام های ایرانی، اعلام کرد بازرسان این سازمان در روز 25 اکتبر از تاسیسات غنی سازی قم بازدید خواهند کرد.
محمد البرادعی که همراه با علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در کنفرانسی خبری شرکت داشت، همچنین تایید کرد که در سفر اخیر خود به ایران درباره خواسته ایران جهت تامین سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران با مقام های ایرانی گفتگو کرده است.
او تایید کرد که گزینه انتقال اورانیوم ایران به خارج جهت غنی سازی تا مرز 20 درصد و تبدیل آن به سوخت رآکتور تهران مورد بحث قرار دارد و گفت در روز 19 اکتبر جلسه ای توسط آژانس در شهر وین، پایتخت اتریش برگزار می شود که در آن نمایندگان ایران، روسیه، آمریکا و فرانسه برای گفتگو درباره امکان و چگونگی این فرایند دیدار خواهند کرد.
ایران اورانیوم 20 درصد غنی شده را برای استفاده در رآکتور تحقیقاتی تهران نیاز دارد که پیش از انقلاب اسلامی در ایران ساخته شده و ایزوتوپ لازم برای پرتو-درمانی بیماران سرطانی را تولید می کند.
آقای صالحی نیز در جریان این کنفرانس خبری تایید کرد که "ق رار بر این است که اورانیوم 3.5 درصد بدهیم و اورانیوم 20 درصد را تحویل بگیریم و این موضوع مسیر خود را طی می کند."
خبرگزاری رویترز در روزهای قبل اعلام کرده بود که ایران حدود هفت ماه پیش به آژانس بین المللی انرژی اتمی خبر داده بود که سوخت لازم برای فعالیت این رآکتور رو به پایان است و به گفته آژانس چند کشور برای تامین این سوخت اعلام آمادگی کرده اند.
منابع خبری اعلام کرده بودند در جریان گفتگوهای انجام شده در ژنو در هفته گذشته (روز پنجشنبه، اول اکتبر) بر سر اینکه ایران مقداری از اورانیوم با غلظت پایین (LEU) خود را جهت غنی سازی بیشتر به خارج از این کشور (روسیه و سپس فرانسه) انتقال دهد "توافق اصولی" میان طرفین حاصل شده بود که این مسئله بطور بالقوه می توانست از تنش ایجاد شده میان ایران و غرب، به ویژه پس از برملا شدن وجود تاسیسات هسته ای قم بکاهد؛ زیرا غرب، با وجود تاکید ایران بر نیات صلح آمیز برنامه هسته ای خود، معتقد است ایران به ماده اولیه کافی برای ساخت یک بمب هسته ای دست یافته است.
"از رویارویی به همکاری"
رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی پیش از پاسخ به سوال خبرنگاران اذعان کرد که اکنون "در موقعیتی حساس قرار داریم" و گفت روند، از "رویارویی" به سمت "شفافیت و همکاری" تغییر کرده است.
آقای البرادعی همچنین به مسئله زمان برملا ساختن تاسیسات هسته ای قم (که آن را یک "ناسیسات آزمایشی غنی سازی" خواند) اشاره کرد و تصریح کرد که "آژانس بر اساس تفسیر خود از قانون" معتقد است ایران می بایست به محض تصمیم گیری درباره ساخت تاسیسات هسته ای جدید، به آژانس اطلاع می داد، اما گفت ایران "تفسیر دیگری از قوانین دارد" و معتقد است می تواند تا شش ماه پیش از ورود مواد هسته ای به تاسیسات ساخت چنین تاسیساتی را اطلاع ندهد.
ایران اعلام کرده است که تاسیسات تاسیسات قم ( که از آن با نام "فوردو" یاد می شود) تا 18 ماه دیگر عملیاتی نخواهد شد و علی اکبر صالحی نیز در کنفرانس خبری تاکید کرد که مسئله زمان اعلام وجود تاسیسات جدید، اکنون مسئله اصلی نیست.
اظهارات آقای البرادعی کمتر از یک روز پس از آن مطرح شد که روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی از وجود یک گزارش محرمانه آژانس بین المللی انرژی اتمی خبر داد که به نوشته این روزنامه در آن نتیجه گرفته شده که ایران اطلاعات کافی برای طراحی و تولید بمب اتمی را کسب کرده است.
اما آقای البرادعی در این کنفرانس خبری تاکید کرد که سازمان تحت هدایت او "به اطلاعات متقنی که نشان از وجود یک برنامه تسلیحاتی هسته ای ادامه دار در ایران داشته باشد" دست نیافته است و با اشاره به موضع آژانس در آستانه حمله به عراق درباره از سرگیری برنامه هسته ای عراق، تلویحا گفت انتشار چنین گزارش هایی بر این نهاد بین المللی فشار سیاسی وارد نمی کند.
با این وجود آقای البرادعی گفت نگرانی هایی درباره برنامه هسته ای ایران وجود دارد و افزود: "ما از طرف ایران به شفافیت و از طرف جامعه بین المللی به همکاری نیاز داریم."
او گفت: "اتهاماتی علیه ایران مبنی بر اینکه مطالعاتی برای تسلیحاتی شده انجام داده، وجود دارد. البته اینها مسائلی هستند که ما هنوز در حال تحقیق درباره آن هستیم."
رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنین ایران را به پذیرش پروتکل الحاقی معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای فراخواند و آن را سبب اعتماد سازی بیشتر دانست.
'بیست نفر از متهمان حوادث بعد از انتخابات آزاد می شوند'
خبرگزاری دولتی ایران - ایرنا به نقل از یک منبع آگاه قضایی اعلام کرده که بیست نفر از متهمان حوادث بعد از انتخابات به زودی آزاد می شوند.
این منبع قضایی که نامش فاش نشده اعلام کرده که بازجویی و تحقیقات از این بیست نفر به پایان رسیده و با "دریافت وثیقه های متناسب با عناوین اتهامی به زودی آزاد می شوند."
این خبرگزاری اضافه کرده که محمد عطریانفر عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی، محمد علی ابطحی معاون محمد خاتمی رئیس جمهور سابق، کیان تاجبخش پژوهشگر علوم اجتماعی ، شهاب طباطبایی عضو شورای مرکزی حزب مشارکت، سعید شریعتی عضو حزب کارگزاران و عبدالله مومنی دبیرکل ادوار تحکیم وحدت جزو این بیست نفر هستند.
روز چهارشنبه هشتم مهر علیرضا آوایی، رئیس کل دادگستری استان تهران اعلام کرده بود که دادگاه برای بیست نفر از متهمان حوادث پس از انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری حکم صادر کرده اما این احکام هنوز قطعی نشده است.
آقای آوایی گفته بود که متهمان هنوز حق اعتراض و تجدید نظر خواهی از این احکام را دارند و ممکن است آرای صادر شده در دادگاه تجدید نظر قطعی، تبدیل و یا نقض شود.
پس از اعلام نتیجه مناقشه برانگیز انتخابات ریاست جمهوری در ماه مه (خرداد ماه)، تظاهرات اعتراضی در تهران و شماری دیگر از شهرهای ایران برگزار شد که واکنش خشونت آمیز ماموران دولتی و بازداشت صدها نفر، از جمله شماری از منتقدان دولت را در پی آورد.
از میان چهره های سرشناس سیاسی، سعید حجاریان عضو شورای مرکزی حزب مشارکت هفته گذشته بعد از گذراندن 106 روز حبس از زندان آزاد شد و بقیه چهره های سرشناس سیاسی همچنان در بازداشت به سر می برند.
تا کنون پنج جلسه محاکمه دستجمعی تعدادی از بازداشت شدگان، از جمله شماری از فعالان سیاسی و منتقدان سرشناس دولت، برگزار و جریان محاکمه از رادیو و تلویزیون دولتی ایران پخش شده است.
در این محاکمات، پس از قرائت کیفرخواست دادستان، که حاوی تحلیل های سیاسی و طرح اتهام هایی در این زمینه بوده است، متهمان سرشناس به اعتراف پرداخته و ضمن قبول کیفرخواست، معمولا اتهام های دیگری را علیه خود و گاه سایر افراد غیر مرتبط با پرونده ها مطرح کرده اند.
این دادگاه ها با انتقاد گسترده تعدادی از روحانیون سرشناس، فعالان سیاسی، حقوقدانان و مدافعان حقوق بشر در داخل و خارج ایران مواجه شده که نحوه برگزاری محاکمات، پخش تلویزیونی آنها و اعترافات متهمان علیه خود را مغایر روال قابل قبول دادرسی توصیف کرده و احکام دادگاه را بی اعتبار اعلام کرده اند.
در مقابل، آیت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، در خطبه های نماز روز عید فطر، این نوع محاکمه و اعتراف متهم به زیان خود را مورد تایید قرار داد هرچند گفت که وارد کردن اتهام علیه افراد غیرمرتبط با پرونده قابل قبول نیست.
در آخرین جلسه محاکمه از این نوع، گفته شد که به منظور رعایت قانون آئین دادرسی کشور، رسانه های همگانی اجازه ندارند اسامی متهمان را منتشر کنند هرچند در کیفرخواست دادستان، مشخصات کاملی از آنان وجود داشت و تلویزیون دولتی هم اعترافات را، البته بدون نشان دادن تصاویر نزدیک از چهره متهمان، پخش کرد.
برگزاری سومین نمایشگاه مشترک تولیدات ایران و افغانستان
سومین نمایشگاه مشترک کالاهای تولیدی افغانستان و ایران در سالن مولانای شهر هرات با حضور مقامات این دو کشور گشایش یافت.
هدف از برگزاری این نمایشگاه، بازاریابی برای تولیدات صنعتی دو کشور خوانده شده و در آن تولیدات صنعتی تولید کنندگان دو کشور در دهها غرفه، در مدت پنج روز به نمایش گذاشته شده می شود. در این نمایشگاه، 54 تولید کننده ایرانی و 35 تولید کننده افغانی، کالاهایی نظیر لوازم خانگی، تجهیزات فنی و مهندسی،چاپ و بسته بندی، وسایل نقلیه، لوازم بهداشتی و آرایشی و مواد غذایی را به نمایش گذاشتند.
سید محمد سیدی، رییس انجمن نمایشگاه های ایران، برگزاری چنین نمایشگاه هایی میان دو کشور ایران و افغانستان را آغاز یک حرکت ماندگار و موثر در زمینه فعالیت های اقتصادی در منطقه عنوان می کند. به عقیده آقای سیدی، نمایشگاه ها شکل جدیدی از روابط بین کشورها است که بسیار شناخته شده است و این روابط به روابط بازرگانی و صنعتی برسد، عمیق تر شده و تداوم آن به نیازها پاسخگویی می کند.
مسئولان اتاق تجارت هرات نیز ابراز امیدواری می کنند که شرکت های تولیدی و صنعتی افغانستان نیز بتوانند در پایان این نمایشگاه نتایج و موفقیت هایی در زمینه معرفی تولیدات مختلف صنعتی و همچنین بازاریابی برای این کالاها به دست آورند. در همین حال شماری از غرفه داران افغان شرکت کننده در این نمایشگاه ضمن موثر خواندن برگزاری این گونه نمایشگاه ها، بر ضرورت ایجاد نمایشگاه های مشابه در ایران و حضور تولیدکنندگان افغان در این نمایشگاه ها نیز تاکید کردند.
محمد رسول فایق، مسئول اتحادیه تولیدکنندگان و صادر کنندگان قالی در غرب افغانستان گفت: کسانی که این نمایشگاه را دایر می کنند، کوشش می کنند که برای تولیدات خود بازاریابی کنند، ما امیدواریم همان طور که آنان می آیند و در کشور ما نمایشگاه دایر می کنند ما هم برویم و در کشور آنها برای تولیدات خود بازاریابی کنیم.احمد یوصف نورستانی، والی هرات و مهدی مروج الشریعه، استاندار خرسان رضوی نیز در مراسم گشایش این نمایشگاه، برگزاری چنین نمایشگاه هایی را گامی مهم در زمینه گسترش روابط تجاری میان دو کشور خواندند و از گشایش نمایشگاه مشابه مشترکی از سوی صنعتگران دو کشور در آینده خبر دادند.
پنجاه سالگی تلویزیون ایران
برادعی وارد تهران شد
دبیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی عصر روز شنبه ۱۱ مهر (۳ اکتبر) برای گفت و گو با مقامات سازمان انرژی اتمی ایران وارد تهران شد.
سفر محمد البرادعی به ایران در پی آغاز دور تازه ای از مذاکرات هسته ای میان ایران و قدرت های جهانی انجام می شود.
سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران روز پنجشنبه ۹ مهر (اول اکتبر) در ژنو با نمایندگان پنج عضو دائمی شورای امنیت و آلمان گفت و گو کرد.
او در حاشیه این گفت و گوی جمعی، یک ملاقات غیر رسمی و دو جانبه هم با معاون وزیر امور خارجه آمریکا داشت که به نمایندگی از کشورش در مذاکرات حاضر شده بود.
اخیرا آشکار شده است که ایران یک مجموعه جدید غنی سازی اورانیوم را در نزدیکی قم در دست ساخت دارد.
ایران احداث این مجموعه را در نامه ای به آژانس بین المللی انرژی اتمی اطلاع داده و پذیرفته است که اجازه بازدید از این مجموعه را به بازرسان آژانس بدهد.
به نظر می رسد ترتیب این بازرسی ها از جمله مسائلی باشد که آقای برادعی در تهران در مورد آن گفت و گو خواهد کرد.
از سوی دیگر او کمتر از دو ماه دیگر سمت دبیرکلی آژانس را به یوکیا آمانوی ژاپنی تحویل خواهد داد و احتمالا این سفر، آخرین سفر او به عنوان دبیرکل آژانس به ایران است.
آقای برادعی از سال ۱۹۹۷ تا کنون سه دوره دبیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی بوده است.
سومین دوره دبیرکلی او روز ۳۰ نوامبر (۹ آذر) به پایان می رسد.
۱۵ تن از دانشجویان بازداشت شده آزاد شدند
یک روز پس از بازداشت ۱۷ فعال دانشجویی در پارکی در شمال تهران، ۱۵ تن از آنها آزاد شده اند اما دو نفر دیگر هنوز در بازداشت هستند.
بهاره هدایت، عضو شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت (طیف علامه) روز شنبه ۱۱ مهر (۳ اکتبر) به بیبیسی فارسی گفت که از میان بازداشت شدگان، احمد احمدیان و عزت تربتی که هر دو از دانشجویان دانشگاه تهران هستند هنوز آزاد نشده اند.
خانم هدایت گفت که این دو دانشجو را ظاهرا از بازداشتگاهی که فعالان دانشجویی شب را در آن گذرانده بودند به مکان دیگری منتقل کرده اند.
او گفت که بازداشت این گروه توسط نهادهای امنیتی انجام شده و آنها شب را در یک بازداشتگاه در مکانی موسوم به کمیته پیگیری در نزدیکی چهارراه ولی عصر تهران به سر برده اند.
۱۷ فعال دانشجویی که سه تن از آنها عضو شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت بودند، به گفته خانم هدایت ظهر جمعه ۱۰ مهر در یک "جمع دوستانه و غیر رسمی در پارکی در شمال تهران" حضور داشتند که به صورت دسته جمعی بازداشت شدند.
روابط عمومی دفتر تحکیم وحدت (طیف علامه) بازداشت این افراد را در شرایط ملتهب موجود در دانشگاه ها، مانند "انداختن جرقه در انبارهای باروت" توصیف کرد.
دانشجویان آزاد شده عبارتند از: نسیم سرابندی (دانشگاه تهران)، مونا غفاری (دانشگاه خواجه نصیر طوسی تهران)، مجید عباسی (دانشگاه خواجه نصیر طوسی تهران)، زهرا نیک سرشت (دانشگاه خواجه نصیر طوسی تهران)، سیاوش حاتم (دانشگاه همدان)، حمزه موذن (دانشگاه شهید عباسپور تهران)، امیرحسین معظمی (دانشگاه شهید عباسپور تهران)، محمد رضایی (دانشگاه شهید عباسپور تهران)، حسین معصومی (دانشگاه آزاد)، حامد عزیزی (دانشگاه آزاد)، سجاد الله آبادی (دانشگاه شهید عباسپور تهران) و سارا اسمی زاده (دانشگاه تهران).
این دانشجویان در مدت بازداشت بازجویی شده اند و به آنها گفته شده است که احتمالا در آینده هم برای تحقیقات بیشتر احضار خواهند شد.
عبدالله: نماینده سازمان ملل از کرزی حمایت کرده است
عبدالله عبدالله، نامزد انتخابات اخیر ریاست جمهوری افغانستان کای آیده، فرستاده ویژه سازمان ملل در افغانستان را به حمایت از حامد کرزی در انتخابات ریاست جمهوری متهم کرده است.
این نامزد معترض انتخابات ۲۹ اسد/مرداد ریاست جمهوری افغانستان این موضوع را پس از اظهارات اخیر پیتر گالبرایت، معاون برکنار شده آقای کایده مطرح کرده است.
آقای گالبرایت، که پس از اختلاف با رئیس پیشین خود از کار برکنار شد، گفته که کای آیده مانع تحقیقات در باره "تقلب" در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان شده است.
آقای عبدالله در این نشست گفت که سخنان آقای گالبرایت نگرانی های او را در باره شفافیت انتخابات ریاست جمهوری افزایش داده است.
او همچنین افزود که ستاد انتخاباتی او هم پیش از این اطلاعاتی را به دست آورده بود که آقای آیده از یک نامزد خاص در انتخابات حمایت می کند.
آقای عبدالله عدم انتشار گزارشی در باره میزان مشارکت رای دهندگان و شفافیت انتخابات از سوی دفتر یوناما در کابل را یکی از دلائل ادعای خود عنوان کرد.
به گفته او، کای آیده مانع انتشار این گزارش شده که بیانگر میزان پایین مشارکت رای دهندگان و شفافیت در انتخابات در کشور، به ویژه مناطق جنوبی افغانستان بوده است.
آقای عبدالله افزود که یک مورد مشخص در این گزارش این بوده که میزان مشارکت رای دهندگان در قندهار حدود ۶۰ هزار نفر ذکر شده بوده، اما آرای شمرده و اعلام شده بیش از ۲۵۰ هزار است.
به گفته او، از انتشار این گزارش به دلیل این خودداری شده است که این گزارش باورها را در باره "عدم شفافیت" انتخابات در کشور تقویت می کرد.
آقای عبدالله گفت: "سازمان ملل موسسه ای است که افغانستان همیشه به آن احترام داشته و افغانستان یوناما را در حل قضایا نقطه محوری دانسته است. وقتی که در مورد شخصیتی که نمایندگی از دبیر کل سازمان ملل دارد، سوالات بسیار جدی پیدا می شود، شما می توانید تصور کنید که نگرانی در چه مورد است و چقدر است."
اما نیلاب مبارز، یکی از سخنگویان نمایندگی سازمان ملل در افغانستان ضمن رد این اتهامات گفت که بررسی ادعاها مبنی بر تقلب در انتخابات مسئولیت کمیسیون بررسی شکایات انتخاباتی است.
او همچنین تاکید کرد که نماینده سازمان ملل در افغانستان از هیچ نامزد خاصی در انتخابات ریاست جمهوری حمایت نکرده است.
بر اساس نتایج مقدماتی انتخابات ریاست جمهوری، حامد کرزی، بیش از ۵۴ درصد، عبدالله عبدالله نزدیک به ۲۸ درصد و رمضان بشردوست بیش از ۹ درصد آرا را به دست آورده اند.
آقای عبدالله پیش از این حامیان آقای کرزی را بارها متهم به "تقلب گسترده" در انتخابات کرده بود، اما این نخستین بار است که فرستاده ویژه سازمان را هم مورد انتقاد قرار می دهد.
این در حالی است که نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان تا حال اعلام نشده است و پیش از پایان بررسی شکایات مطرح شده، نتایج نهایی انتخابات اعلام نخواهد شد.
دیدگاه رسمی در ایران به رسانه ها غربی: ابزار و گوش به فرمان دولت ها
احمدی نژاد، رئیس جمهوری ایران در سومین مجمع عمومی سالانه اتحادیه رادیو و تلویزیون های کشورهای اسلامی که در تهران برگزار شده، گفته که کشورهای به گفته او "استکباری" بدون رسانه حتی یک روز هم دوام نمی آورند.
آقای احمدی نژاد رسانه ها را "زرادخانه اصلی" کشورهای غربی خوانده و گفته "کشورهای غربی از اصل یک خبر دروغ را جعل و با تکرار آن را تبدیل به سند می کنند و با استناد به آن حمله می کنند."
به گفته آقای احمدی نژاد شعارهای "آزادی اطلاعرسانی" در غرب یک دروغ بزرگ است و تمام رسانه های غربی مو به مو سیاستهای دولتهای به گفته او "استکباری" را دنبال میکنند.
آقای احمدی نژاد در تالاری که در صداو سیمای جمهوری اسلامی قرار دارد و در حضور نمایندگان رسانه های کشورهای اسلامی به نظام رسانه های کشورهای غربی انتقاد کرده است.
او گفته است که "سرمایهگذاری در مورد رسانه امروز بیش از سرمایهگذاری در آموزش و فرهنگ است و به عبارتی مهمترین سلاح پیشبرد سیاستهای استکباری امروز رسانه است تا جایی که اگر رسانه را از نظام استکباری جدا کنیم حتی یک روز هم دوام نمی آورند."
آقای احمدی نژاد همچنین از مشاهدات خود در سفر اخیرش به نیویورک گفته و برای حضار شرکت کننده در نشست تهران تعریف کرده است که در این سفر، تقریبا با تمام رسانههای آمریکایی مصاحبه داشته است. "همه اینها چهار تا سئوال بیشتر نداشتند و سئوالها کاملا یکسان بود و در بعضیها ترتیب سئوالها نیز مثل هم بود. من از آنها سوال کردم که شما چطور رسانه مستقل هستید و کدام یک از این سئوالها سوالهای مردم است. درحالی که همه این سئوالها، سئوال های دولتهایشان است."
سعید برزین، کارشناس رسانه های ایران در بی بی سی می گوید که این استنباط تازه ای در ایران نیست و حکومت پیشین ایران هم اعتقاد داشت که رسانه های غربی ابزار دولت ها هستند و برای پیشبرد سیاست خارجی آنها عمل می کنند.
این دیدگاه مختص به دولتمردان ایرانی نیست. در دوران اتحاد جماهیر شوروری هم دولتمردان اعتقاد داشتند که رسانه های غربی ابزار دولت های سرمایه داری برای رسیدن به اهدافشان در جنگ سرد و نبرد با کمونیسم بودند.
با این همه آقای برزین می گوید که نمی توان صحبت های آقای احمدی نژاد را یکسره رد کنیم و گفته های او مایه هایی از حقیقت هم در خود نهفته دارد. به اعتقاد او شاید هیچ رسانه ای را در جهان نتوان ۱۰۰ درصد بی طرف دانست.
سخنرانی محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری ایران درباره نظام رسانه ای کشورهای مختلف در جهان که آن را ابزار پیشبرد سیاست ها و فرهنگ این کشور بر ملت های دیگر خوانده است می تواند تا حدودی نشان دهنده نگاه رسمی در ایران بر رسانه ها در کشورهای مختلف باشد.
اما مسعود بهنود روزنامه نگار در لندن می گوید که این تصور قدیمی شاه ایران هم بود و انحرافی است که حاکمان ایرانی از گذشته درباره رسانه های مستقل داشته اند. به گفته آقای بهنود دولتمردان ایرانی بر این نظر اصرار دارند که رسانه های غربی با تکرار دروغ آن را سند می کنند اما عمده رسانه های مستقل بر اساس اصول حرفه ای باید "حقیقت" را تکرار کنند که گاه به مذاق سیاستمداران و دولتمردان خوش نمی آید.
پنجاه سالگی تلویزیون ایران
همزمان با مجمع عمومی سالانه اتحادیه رادیو تلویزیون های کشورهای اسلامی در تهران که آقای احمدی نژاد در آن از نظام رسانه ای غرب انتقاد کرده است، پخش برنامه های تلویوزیونی این کشور نیز وارد پنجاه و یکمین سال خود شد.در ساعت ۵ عصر یازدهم مهرماه سال ۱۳۳۷ ، نخستین فرستنده تلویزیون ایران اولین برنامه خود را پخش کرد.
این فرستنده که "تلویزیون ایران" نامیده میشد در ابتدا هر روز، ازساعت ۱۸ تا ساعت ۲۲ به وقت تهران برنامه داشت.
تلویزیون ایران در ابتدا به صورت کاملاً خصوصی اداره و هزینههای آن از آگهیهای تبلیغاتی تأمین میشد اما سه سال بعد با ورود مجلس شورای ملی و مجلس سنا به موضوع اداره تلویزیون در ایران، مدیریت این رسانه در اختیار وزارت اطلاعات و جهانگردی وقت قرار گرفت که وظیفه ای شبیه به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی امروزی داشت.
تلویزیون که اصلی ترین رسانه دولتی در حال حاضر در ایران است طی پنج دهه ای که از عمر آن در این کشور می گذرد همواره رسانه ای دولتی بوده که برای شکل دهی به افکار عمومی مطابق دیدگاه حکومت وقت عمل می کرده است.
مسعود بهنود روزنامه نگاران ایرانی که مدتی هم به طور مستقل برای رادیو تلویزیون ملی ایران برنامه سازی کرده است می گوید تلویزیون در این پنجاه سال تغییر عمده ای نکرده و هیچ وقت نتوانست از دست بخش دولتی خارج شود.
بخش اخبار تلویزیون ایران در ماه های اول تاسیس هم که مدیریت خصوصی داشت توسط دولت کنترل می شد.
رسانه های چاپی و رسانه های صوتی و تصویری ایرانی از لحظه تاسیس شان در ایران همواره دولتی بوده اند. چه روزنامه "کاغذ اخبار" که اولین روزنامه ایرانی است و اخبار "ممالک محروسه" و دربار ایران را منتشر می کرد و چه تلویزیون که در ابتدا گرچه مدیریتی خصوصی داشت اما بعدها آرام آرام نقش دولت در اداره آن بیشتر شد و سرانجام مطابق قانون اساسی فعلی ایران در انحصار دولت قرار گرفت.
به اعتقاد کارشناسان رسانه، تاریخ رسانه ها در ایران که همواره مالکیت و مدیریت دولتی داشته و در کنار پدیده سانسور و سرکوب این ذهنیت را برای دولتمردان ایرانی ساخته است که هر رسانه ای در کشورهای دمکراتیک اگر هم مدیریتی مستقل از دولت داشته باشد، ظاهری است و باز هم بلندگوی تبلیغاتی دولت ها است. رسانه هایی که آقای احمدی نژاد از آن با عنوان "کاری ترین سلاح دشمنان بشریت علیه ملت ها" نام می برد.
دادستان تهران: اقرار متهمان مشروع است
عباس جعفری دولت آبادی، دادستان تهران، گفت اقرار متهمان حوادث بعد از انتخابات در دادگاه ها دارای مبنای قانونی در آیین دادرسی کیفری و آیین دادرسی مدنی ایران است و دادگاه طبق اقرار متهمان حکم صادر خواهد کرد.
آقای جعفری که در گفتگویی تفصیلی با خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، شرکت کرده بود، گفت: "مباحثی که در برخی مطبوعات مطرح شد مبنی بر این که اقرارها، اعترافاتی است که به اجبار اخذ شده و فاقد مشروعیت است، صحیح نیست."
دادستان تهران که حدود یک ماه پیش جانشین سعید مرتضوی شد، همچنین گفت که قوه قضائیه با همه عوامل مربوط به حوادث بعد از انتخابات که مرتکب جرم شده اند برخورد می کند و "هیچ کس در دستگاه قضایی حاشیه امن نخواهد داشت و دادستانی به سراغ کسانی که مرتکب جرم شوند، خواهد رفت."
آقای جعفری دولت آبادی همچنین درباره تغییر روند برگزاری دادگاه های متهمان حوادث بعد از انتخابات که یکی از اولین تصمیمات او در مسئولیت جدیدش بود، گفت که پخش تلویزیونی محاکمات "به استناد تبصره ذیل ماده 188 قانون آیین دادرسی کیفری که صراحتا می گوید پخش اینها در حکم افتراست" مغایر قانون بود و به همین دلیل دادستانی تشکیل دادگاه ها را "منوط به اجرای این قانون کرد".
آخرین جلسه دادگاه متهمان حواث بعد از انتخابات ریاست جمهوری ایران، بر خلاف جلسه های قبل، از تلویزیون ایران پخش نشد که این مساله با اعتراض رسانه های نزدیک به دولت مواجه شد.
در آخرین جلسه دادگاه، از چهره های شاخص دستگیر شده بعد از انتخابات تنها عبدالله مومنی، سخنگوی سازمان دانش آموختگان ایران (ادوار تحکیم وحدت) حضور داشت.
البته آقای جعفری تاکید کرد که تغییر در شیوه برگزاری دادگاه ها "به معنای نادیده گرفتن اتهام برخی افراد و ارتکاب جرم نیست و هیچ مسامحه ای در برخوردها نخواهد بود".
سرنوشت مبهم "تندر نود"؛ خودروی ایرانی _فرانسوی
دو سال بعد از شروع تولید خودروی "تندر نود" با همکاری شرکت رنو - نیسان فرانسه در ایران، شرکت ایران خودرو تولید این خودرو را متوقف کرده است.
شرکت ایران خودرو علت اصلی توقف تولید این خودرو را کمبود قطعه اعلام کرده اما برخی گزارشها نشان می دهد که بدهی سنگین ایران خودرو به شرکت رنو پارس و پائین بودن قیمت آن علت توقف تولید است.
قرارداد تولید خودروی "تندر نود" که ابتدا ال ۹۰ خوانده می شد شش سال پیش در دولت محمد خاتمی با شرکت رنو - نیسان امضا شد ولی بعد از ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد اصلاحاتی در این قرارداد صورت گرفت.
دو طرف شرکتی مشترک به نام شرکت رنو پارس تاسیس کردند که ۵۱ درصد سهام آن متعلق به رنو و ۴۹ درصد بقیه به دو شرکت بزرگ خودروسازی ایران، یعنی ایران خودرو و ساپیا واگذار شد.
در قرارداد پیش بینی شده بود که شرکت رنو - نیسان یک میلیارد یورو در بخش قطعه سازی سرمایه گذاری کند و این خورو به عنوان جایگزین پیکان با قیمت هایی در حد قیمت پیکان در هر دو شرکت خودرو سازی تولید شود.
اجرای این قرارداد که بزرگترین سرمایه گذاری خارجی در تاریخ چهل ساله صنعت خودرو در ایران به حساب می آمد، بسیار کند پیش رفت ولی سرانجام دو سال پیش اولین سری از خودروهای تولیدی "تندر نود" وارد بازار شد.
مشکلات تولید
تولید این خودرو با فراز و فرودهای زیادی همراه بود و از چند ماه پیش مشکلات تولید خودروی تندر ۹۰ وارد مرحله تازه ای شد.
شرکت ایران خودرو به عنوان یکی از شرکت های تولید کننده این خودرو با بدهی سنگینی مواجه شد و در سال مالی گذشته برای اولین بار این شرکت بیشتر از ۱۲۳ میلیارد تومان (۱۲۳ میلیون دلار) زیان داشت. بدهی این شرکت نیز بیشتر از شش هزار میلیارد تومان (شش میلیارد دلار) اعلام شده است و حتی برخی منابع میزان این بدهی را تا ده میلیارد دلار نیز برآورد کرده اند.
از طرف دیگر همین شرکت حدود ۶۷ میلیارد تومان به شرکت رنو پارس بابت گرفتن قطعات خودروی "تندر نود"بدهکار است. این مشکل فقط منحصر به ایران خودرو نیست. شرکت پارس خوردو به نمایندگی از شرکت ساپیا دیگر شرکت تولید کننده "تندر نود"نیز ۲۲میلیارد تومان به شرکت رنو پارس بدهکار است.
همین مشکل باعث شده تا شرکت رنو پارس برای تامین قطعات این خودرو با مشکل مواجه شود و به نظر می رسد بخش عمده ای این فشارها به بخش قطعه سازی ایران منتقل شده است که در چند سال اخیر سرمایه گذاری گسترده ای برای تامین قطعات خودروها انجام داده است.
در پی بروز اختلاف مالی بین شرکت های خودرو ساز و شرکت رنو پارس میشل کریل مدیر عامل فرانسوی این شرکت گفته است:" قرارداد مربوط به "تندر نود"قرارداد خوبی بود و همه راضی بودند، اما در عین حال این وضعیت را پیش بینی نکرده بودیم که به خودروسازان ایرانی قطعه بدهیم اما آنها پولی به ما پرداخت نکنند."
به گفته آقای کریل، قرار بود که بعد از تحویل قطعه به خودروسازان ایرانی، آنها حداکثر ظرف ده روز پول قطعات را بدهند اما متاسفانه بعد از هفتاد روز آنها هنوز به تعهدات خود عمل نکرده اند."
کارشناسان معتقدند همکاری با شرکت رنو - نیسان و تشکیل شرکت رنو پارس باعث شد تا از طریق این شرکت فرانسوی دانش فنی تولید قطعه به داخل ایران منتقل شود و قطعات تولیدی تندر در داخل ایران در بین خودروهای ساخت داخل حرف اول را می زند.
در کنار این مشکل، شرکت های تولید کننده "تندر نود"معتقدند که قیمت فعلی این خودرو پائین است و تولید آن به صرفه نیست اما وزارت صنایع و معادن حاضر به افزایش قیمت این خودرو نیست. خودروسازان می گویند هم اکنون این خودرو در بازار با قیمت هایی بین ۱۲ تا ۱۵ میلیون تومان به فروش می رسد که دو تا سه میلیون تومان از قیمت عرضه شده از سوی این شرکتها بالاتر است.
توجیه اقتصادی
به دلیل بروز این مشکلات، پیشنهاداتی نیز برای تمرکز تولید این خودرو در یک شرکت خودروسازی مطرح شد تا این خودرو فقط در یک شرکت تولید شود.
با آنکه ظرفیت تولید سالانه این خودرو در این دو شرکت بیشتر از ۳۰۰ هزار دستگاه در سال پیش بینی شده بود اما تولید این خودرو بسیار پائین بود به طوری که به عقیده برخی کارشناسان تیراژ پائین تولید و به صرفه نبودن آن یکی از دلایل توقف تولید این خودرو در در شرکت ایران خودرو است.
بنابر گزارشها، تولید این خودرو هیچگاه از ۳۰ هزار دستگاه در سال بیشتر نشده است و همین تیراژ پائین تولید یکی از عمده ترین دلایل سوده نبودن این خودرو است.
بنابر آخرین آمار منتشر شده شرکت ایران خودرو در پنج ماه اول امسال باید نزدیک به ۱۵ هزار دستگاه "تندر نود" تولید می کرد اما تنها دو هزار و ۵۰۰ دستگاه از این خودرو تولید کرده و شرکت پارس خودرو نیز باید ۱۷ هزار دستگاه از این خودرو تولید می کرد که در طول این پنج ماه تنها پنج هزار و ۳۰۰ دستگاه خودرو تولید کرده است.
این در حالی است که در پنج ماه سال گذشته تولید این خورو در مقایسه با تولید امسال بیشتر از دو برابر بوده است.
همزمان با توقف این تولید "تندر نود"در ایران خودرو گزارش شده است این شرکت به کسانی که "تندر نود"پیش خرید کرده اند، پیشنهاد داده تا به جای این خودرو پژو ۲۰۶ بخرند.
با آنکه شرکت ایران خودرو تولید "تندر نود"را متوقف کرده اما برخی گزارشها از توافق تازه ای این شرکت با شرکت پژو برای تولید پژوی ۲۰۷ حکایت دارد.
البته همکاری ایران خودرو با شرکت پژو به سالها قبل بر می گردد و عمده ترین محصولات شرکت ایران خودرو محصولات شرکت پژو است.
ایرلندی ها به پیمان لیسبون رای مثبت دادند
بیش از دو سوم مردم ایرلند، در یک همه پرسی به تصویب پیمان لیسبون، رای مثبت داده اند. پیمانی که اختیارات بیشتری در تصمیم گیری ها به اتحادیه اروپا خواهد داد.
برایان کوئن، نخست وزیر ایرلند، این خبر را اعلام کرد و خوزه مانوئل باروسو، رئیس کمیسیون اروپا گفت: "امروز، روز مهمی برای ایرلند و اروپاست."
بر اساس نتایج نهایی اعلام شده، ۶۷,۱ درصد مردم ایرلند به تصویب پیمان لیسبون رای مثبت داده اند.
گوردون براون، نخست وزیر بریتانیا، از این رای مثبت استقبال کرده و آن را برای بریتانیا و اروپا "خوب" دانست.
مایکل مارتین، وزیر خارجه ایرلند پیشتر گفته بود مطمئن است رای مردم ایرلند به این پیمان مثبت خواهد بود و از این موضوع ابراز خشنودی کرد.
در صورتی که لهستان و جمهوری چک نیز به این پیمان رای مثبت دهند، در آنصورت این پیمان به اجرا درخواهد آمد.
بیش از یک سال قبل ایرلندی ها در یک همه پرسی با تصویب این پیمان مخالفت کردند.
از آن هنگام تا کنون اقتصاد ایرلند به سختی صدمه خورده است و این کشور با مشکلات جدی مالی روبرو شده است.
در عین حال برای موافقت ایرلند با تصویب پیمان لیسبون، ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا امتیازاتی به این کشور پیشنهاد کرده بودند.
جمهوری ایرلند پس از آن که در مورد بخش هایی از مفاد پیمان که موجب رد آن در سال قبل شده بود تضمین هایی دریافت کرد، با برگزاری دومین همه پرسی موافقت کرد.
بی طرفی نظامی، سقط جنین و نیز قوانین مالیاتی از جمله موارد مهمی بود که نظر ایرلندی ها در باره آن با مفاد پیمان لیسبون مغایرت داشت.
مخالفان این قانون می گفتند مردم ایرلند سال گذشته به این پیمان رای منفی داده اند و هشدار داده بودند که همه پرسی مجدد، تضعیف حاکمیت ملی ایرلند محسوب می شود.
در بریتانیا با وجود اعتراض کسانی که معتقد بودند پیمان لیسبون باید به همه پرسی گذاشته شود، تصویب آن از طریق پارلمان این کشور صورت گرفت.
تعویق بررسی گزارش جنگ غزه در سازمان ملل
بررسی گزارش کمیته حقیقت یاب سازمان ملل متحد درباره جنگ غزه که قرار بود روز جمعه در شورای حقوق بشر این سازمان انجام شود، تا شش ماه دیگر به تعویق افتاد.
گزارش کمیته حقیقت یاب توسط چهار قاضی تهیه شده و ریچارد گلدستون، دادستان ارشد پیشین دادگاه بین المللی، رسیدگی به جنایات جنگی در یوگسلاوی سابق، و از حقوقدانان پرسابقه و برجسته بین المللی، ریاست آن را به عهده داشت.
در این گزارش شواهد محکمی دال بر موارد جدی نقض حقوق بین المللی، حقوق بشردوستانه و حقوق بشر در عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه ارائه شده است. ریچارد گلدستون در گزارش خود این موارد را جنایات جنگی خوانده است.
در این گزارش حملات موشکی فلسطینان نیز که بدون تمایز اهداف نظامی از غیرنظامی صورت گرفته است، ناقض قوانین بین المللی پرهیز از کشتار غیرنظامیان توصیف شده که به مثابه جنایت جنگی است.
شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد که از ماه قبل آمریکا نیز به جمع اعضای آن پیوست، نتوانست بر سر پیش نویس قطعنامه تاییدیه این گزارش به توافق برسد و تصمیم درباره آن را تا دور بعدی نشست این شورا در ماه مارس سال آینده به تعویق انداخت.
گزارش می شود که مقامات فلسطینی تحت فشار از جانب آمریکا قرار گرقتند تا از این گزارش حمایت نکنند، گرچه این موضوع از جانب این مقامات شدیدا رد شده است.
زمان بیشتر
قرار بود شورای حقوق بشر روز جمعه در مورد ارجاع گزارش کمیته حقیقت یاب به شورای امنیت سازمان ملل متحد قطعنامه ای صادر کند.
اما پاکستان، به نمایندگی از کشورهای عربی، اسلامی و آفریقایی حامی صدور قطعنامه، رسما خواهان تعویق صدور قطعنامه تا جلسه بعدی این شورا شد تا "زمان بیشتری برای بررسی همه جانبه تر و جامع تر موضوع" فراهم باشد.
عماد زهیری، معاون سفیر تشکیلات فلسطینی در سازمان ملل به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت تعویق صدور قطعنامه، خواست تشکیلات فلسطینی بوده تا بتواند تا سال آینده حمایت جهانی گسترده ای برای اقدام در این مورد جلب کند.
آقای زهیری گفت: "این تعویق پیروزی برای اسرائیل نیست. گزارش آنجاست و ما هم تضمین می دهیم که گزارش از دستور خارج نشود."
'ضربه مهلک به صلح'
روز پنجشنبه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل گفت بررسی این گزارش، "ضربه ای مهلک" به صلح خواهد بود.
بر اساس گزارش ۵۷۴ صفحه ای سازمان ملل، اسرائیل "مرتکب اعمالی شد که معادل جنایات جنگی و احتمالا جنایت علیه بشریت است."
این گزارش "نتیجه گیری می کند که عملیات نظامی اسرائیل متوجه مردم غزه در کل، برای پیشبرد یک سیاست مستمر و کلی با هدف تنبیه جمعیت غزه بود و شامل سیاست عامدانه استفاده از نیروی نامتوازن علیه جمعیت غیرنظامی می شد."
نویسندگان گزارش همچنین شواهدی از اینکه گروه های فلسطینی با حملات مکرر راکتی و خمپاره ای به اسرائیل مرتکب جنایات جنگی، و احتمالا جنایت علیه بشریت، شده اند پیدا کرده اند.
در این گزارش آمده است که پرتاب راکت هایی که "نمی توان آنها را با دقت به سوی اهداف نظامی نشانه رفت" ناقض اصل اساسی پرهیز از کشتار غیرنظامیان است.
هم مقام های اسرائیلی و هم فلسطینی به خاطر نحوه رفتار با غیرنظامیان خود در جریان مناقشه مورد انتقاد قرار گرفته اند.
براساس این گزارش بازجویی فعالان سیاسی توسط دولت اسرائیل و سرکوب انتقاد از عملکرد دولت "به طور قابل توجهی عامل ایجاد فضایی سیاسی بود که در آن مخالفت تحمل نمی شد."
از سوی دیگر آنچه ادعا می شود "بازداشت های خودسرانه" و "اعدام های فراقضایی" توسط فلسطینی ها در غزه و کرانه باختری است نیز مورد انتقاد قرار گرفت.
فلسطینی ها و گروه های حقوق بشر می گویند بیش از ۱۴۰۰ نفر در غزه کشته شدند اما اسرائیل آمار کشته ها را ۱۱۶۶ نفر اعلام کرده است.
سه شهروند غیرنظامی اسرائیل و ۱۰ سرباز این کشور نیز در آن مناقشه کشته شدند.
آخرين آخبار
-
▼
2009
(2141)
-
◄
سپتامبر
(163)
- ◄ سپتامبر 30 (7)
- ◄ سپتامبر 29 (13)
- ◄ سپتامبر 28 (1)
- ◄ سپتامبر 27 (3)
- ◄ سپتامبر 26 (1)
- ◄ سپتامبر 23 (2)
- ◄ سپتامبر 22 (3)
- ◄ سپتامبر 21 (6)
- ◄ سپتامبر 20 (6)
- ◄ سپتامبر 19 (6)
- ◄ سپتامبر 16 (8)
- ◄ سپتامبر 15 (10)
- ◄ سپتامبر 14 (20)
- ◄ سپتامبر 12 (11)
- ◄ سپتامبر 10 (2)
- ◄ سپتامبر 09 (12)
- ◄ سپتامبر 08 (10)
- ◄ سپتامبر 07 (8)
- ◄ سپتامبر 06 (9)
- ◄ سپتامبر 05 (7)
- ◄ سپتامبر 04 (7)
- ◄ سپتامبر 02 (11)
-
◄
سپتامبر
(163)
برچسبها
- بعد از انتخابات (1818)
- اخبار بعد از انتخابات (475)
- دولت (294)
- بعد از انتخابات-عکس (50)
- انتخابات (29)
- متفرقه (14)
- اخبار (8)
- سقوط هواپیما (4)
- دولت+عكس (3)
- زلزله (3)