در همان روزی که علی خامنه ای خواستار صراحت بیشتری در موضع گیری «خواص» در مقابله با «دشمن» شد، اکبر هاشمی رفسنجانی و محمد خاتمی «افراطیون دو طرف» را به شدت مورد حمله قرار دادند و خواهان بازگشت به «اعتدال» شدند. خاتمی و رفسنجانی هر دو از «نشانه های عقلانیت» استقبال کردند و در عین حال محمد خاتمی مخالفان حکومت در خارج از کشور را مورد انتقاد شدید قرار داد ...
اخبار روز: در همان روزی که علی خامنه ای خواستار صراحت بیشتری در موضع گیری «خواص» در مقابله با «دشمن» شد، اکبر هاشمی رفسنجانی و محمد خاتمی «افراطیون دو طرف» را به شدت مورد حمله قرار دادند و خواهان بازگشت به «اعتدال» شدند. خاتمی و رفسنجانی هر دو از «نشانه های عقلانیت» استقبال کردند و در عین حال محمد خاتمی مخالفان حکومت در خارج از کشور را مورد انتقاد شدید قرار داد.
به گزارش ایلنا، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام اعتدال و سعهصدر در همه امور را اصلیترین نیاز کشور در شرایط فعلی عنوان و تاکید کرد: افراط و تفریط مهمترین مشکل کشور است و دلسوزان اسلام، انقلاب و نظام باید برای آن چارهاندیشی کنند.
رفسنجانی صبح روز سهشنبه در دیدار جمعی از اعضای شورای مرکزی انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها اقتصاد، سیاست در بعد داخلی و خارجی و فرهنگ را نیازمند تفکر اعتدالی عنوان کرد و گفت: رجوع به اندیشههای اسلامی و سخن قرآن و همچنین سیره پیامبر(ص) میتواند اهمیت اندیشه و عمل اعتدالی را مشخص کند.
وی حل مسائل موجود کشور و ایجاد آرامش را با ادامه حرکات افراطی از افراطیهای دو طرف و عدم مراعات قانون و هتاکیها میسر ندانست و تاکید کرد: برای اداره امور نیاز به رضایت و اعتماد مردم داریم و این خواست اسلام است و همه باید در این مسیر حرکت کنیم.
وی در پاسخ به پرسش حاضران درباره شیوه حل مسائل فعلی تاکید کرد: رجوع به سخنان اخیر مقام معظم رهبری در حاکمیت قانون و پرهیز از اعمال خودسرانه و همچنین کمک به ایشان توسط همه نیروهای سیاسی و اصیل انقلاب که به اسلام، نظام و قانون پایبند هستند، میتواند حل موضوع را به همراه داشته باشد و اقدامات نظیر انجام مناظرات مستدل و اظهارات رسانهای به جای برخوردهای خیابانی میتواند این مسیر را هموار کند.
در همین حال محمد خاتمی هم بار دیگر «افراطی های دوطرف» را مورد حمله قرار داد. وی با بیان اینکه شاهد بارقههایی از عقلانیت و تدبیر هستیم، تاکید کرد: عده قلیلی در هر دو جریان با شیطنت میخواهند جو را رادیکال کنند.
محمّد خاتمی در دیدار با ۵۰ تن از بازداشتشدگان و زندانیان سیاسی پس از انتخابات گفت: «البته این تهمتها و افتراها و سخنان ناصواب از آنجاییکه پایه محکمی ندارد گرچه بر افرادی که بنیان فکر محکمی ندارند تاثیر میگذارد اما توده مردم و متدینین که میتوانند صحبتها را از هم تفکیک کنند ممکن است که یک لحظه تاثیر بپذیرند اما بر آنها اثر طولانیمدت ندارد؛بلکه در دراز مدت حتی اثر منفی و در خلاف جهت اتهام زنندگان خواهد داشت.»
رییس بنیاد باران همچنین تصریح کرد: «متأسفانه اتفاقات و عملکردهای ماههای اخیر سبب شده است به وجهه جمهوری اسلامی در افکار عمومی داخل و خارج از کشور ضربه وارد شود.»
وی ادامه داد: «دروغهای بسیاری در این روزها گفته شده و وعدههای بسیاری داده شده است اما مردم میبینند که تشکیلاتی که عهده دار امور آنان است کارچندانی انجام نداده و مشکلساز نیز شده است. در نتیجه مردم متوجه میشوند که بسیاری از معترضان بدخواه نیستند و اعتراض آنان به جا است.»
خاتمی با اشاره به اینکه معترضان و منتقدان و اصلاحطلبان با تاکید بر حفظ معیارها و اصول اصلی انقلاب و تعهد به قانون اساسی پیش میروند، گفت: «علیرغم تأکیدات چهرههای شاخص اصلاحطلب و کاندیداهای معترض و همراهی بدنه جامعه، عده قلیلی در هر دو جریان با سوءنیت و شیطنت میخواهند جو را رادیکال کنند.»
رئیسجمهور سابق جمهوری اسلامی اظهار داشت: «هدف آنها این است که بخش کوچکی از مردمی که با توجه به صدماتی که دیدهاند و عاطفی شدهاند از آنها پیروی کنند، اما با هوشیاری مردم بدنه اصلی معترضان به چارچوب قانون اساسی و روشهای مسالمتآمیز و اخلاقِ اعتراض سیاسی پایبندند و حاکمیت نیز در پاسخ به آنها باید به قانون و اخلاق پایبند باشد.»
خاتمی با بیان اینکه «رضایت مبنای حکومت است»، افزود: «ما از مردمسالاری و سازگاری آن با دین حرف میزنیم و راه درست دفاع از ارزشهای انقلاب را همین اصلاحات میدانیم.»
خاتمی همچنین گفت: «ما چقدر مخالفانمان را تحمل کردیم؟ آیا ما نیز مخالفانمان را متهم به اسلام آمریکایی و ارتجاع و عناوین دیگر نمیکردیم؟ امروز هم مخالفانمان به میزان بیشتری همینگونه عمل میکنند و ما را به ضدیت با اسلام، امام، نظام، امام حسین(ع) و حتی خدا محکوم میکنند. اینها نشانه بی تحملی و عدم استقرار فرهنگ مردم سالاری در جامعه است که کار بزرگ روشنفکران خیرخواه باید تلاش برای ایجاد و بسط و تقویت این فرهنگ باشد.»
خاتمی گفت: «همچنین ما از جمهوری اسلامی که منطبق با معیارهای اسلامی و مردمسالاری نیز هست دفاع میکنیم و تنها راه دفاع از این حکومت و تقویت آن را همین اصلاحات میدانیم.»
وی یادآور شد: «درست است که سکولاریسم با موازین دینی و فرهنگی ما سازگار نیست و عامل بیگانه هم میکوشد تا سکولاریسم را در جامعه برای مقابله با حکومت دینی رواج دهد، اما مهمتر و موثرتر از عامل بیگانه در غیردینیتر شدن جامعه این است که جامعه به سویی رود که از حکومت دینی دلخوش نباشد و از آن دوری کند. برای همین ما مدعی هستیم که اصلاحاتی که ما میگوییم از رواج سکولاریسم و افول دین در جامعه و اذهان و رفتار ایرانیان جلوگیری میکند.»
خاتمی در ادامه با تاکید بر اینکه اکنون گاهی به نام اسلام و جمهوری اسلامی انحراف در کشور و نهادها و نیز روند انتخابات صورت میگیرد، گفت:«ما سعی میکنیم تا از ساختار نظام دفاع کنیم و اگر نظر انتقادی و اصلاحی داریم بیان کنیم؛ اما عدهای هستند که سعی میکنند ساختارها را بشکنند.»
وی افزود: «البته از سوی افراطیون هر دو طرف رفتارهای نادرستی صورت گرفته است اما مساله مهم این است که پس از انتخابات عده کثیری از مردم به طور مسالمتآمیز نسبت به اتفاقهای پیشآمده اعتراض کردند و باید با شجاعت اشتباهات را قبول کرد و برطرف ساخت یا مردم را قانع کرد. »
محمد خاتمی همچنین تصریح کرد: «دو گروه به دنبال نشان دادن چهره غیرواقعی از اسلام و انقلاب هستند. یکی آنها که در داخل ایران برخوردهای نامناسب با مردم در پیش گرفتهاند و میخواهند چهره اسلام و انقلاب را این گونه نمایان سازند.»
وی در مورد گروه دوم نیز گفت: «گروه دیگر آنها که در خارج از ایران به منافع خود در نظام جمهوری اسلامی دست نیافتهاند و به دنبال براندازی و دیگرگونه نشان دادن اسلام و انقلاب هستند به مقدسات توهین می کنند؛ مطالب تحریک آمیز و غیر عملی و باطلی درباره دین و امامت و نظایر آن می گویند و رفتارهای موجود را ملاک گروه معرفی میکنند.»
خاتمی افزود: «البته من آدم بدبین نیستم اما رفتارهایی که صورت گرفته نشان میدهد که عدهای آگاهانه در پی تخریب امام، نظام و اسلام هستند و نتیجه کار لطمهای است که به نظام میخورد. ما از نظام، انقلاب و دستاوردهای خون شهدا دفاع میکنیم و در برابر انحراف مقاوت میکنیم و از جمهوریت و اسلامیت نظام که هر دو در معرض خطر است دفاع میکنیم.»
خاتمی تاکید کرد: «اینکه جریانی افراطی میکوشد ما را مخالف امام(ره)، نظام و حتی امام حسین(ع) نشان دهد بسیار غیرمنصفانه، مضحک و بیرحمانه است و کسی چنین ادعاهای بیاساسی را باور نمیکند. همچنانکه مغرضان ناآگاه که به دین و اسلام و مردم و ایران اهانت میکنند و در صدد منحرف نشان دادن حرکت اصلاحی ملت ایران که در چارچوب نظام و قانون حرکت می کند هستند ربطی به ایران و مردم ندارد.»
خاتمی در ادامه گفت: «باید هر راهی را برای حفظ اصول، حقوق و آزادیهای مردم طی کرد و از بحرانیتر شدن اوضاع جلوگیری کرد .»
خاتمی همچنین در رابطه با گزارش قرائت شده در مجلس در رابطه با فجایع کهریزک گفت: «این گزارش، سندی تاسفبار در جمهوری اسلامی از یک فاجعه است. البته لابد در این گزارش ملاحظاتی بوده است و بسیاری از واقعیتها بیان نشده ولی همین اندازه کافی است که پشت همه علاقهمندان به نظام و اسلام و ایران را بلرزاند؛ امیدوارم با برخورد قاطع و البته قانونی و سریع تا حد امکان این فاجعه جبران شود.»
خاتمی همچنین در رابطه با بیانیه مهندس میرحسین موسوی، گفت: «پیش از این نیز دلسوزان نظام این پیشنهادها را با بیان های مختلف مطرح کرده بودند اما در بیانیه مهم اخیرشان بار دیگر خواستههای منطقی مردم و معترضان مدنی مطرح شده است و آقای موسوی برای حل بحران حرف همه را در قالب یک بیانیه راهگشا و دلسوزانه تنظیم کردند. به این ترتیب مردم هم احساس میکنند کسی دنبال خواستههایشان است و از بحرانی تر شدن اوضاع نگران است.»
وی تصریح کرد: «مطمئنا اگر مردم باور شوند و در صدد جبران خسارتها و اهانتها باشند زندانیها را آزاد سازند، فضا را باز کنند، به احزاب و گروهها اجازه فعالیت دهند و رسانهها آزاد گذارده شوند شرایط تغییر خواهد کرد و منافع مردم و نظام همزمان بیشتر تأمین خواهد شد.»
خاتمی با بیان اینکه اکنون رساندن حرفهایمان به مردم دشوار شده است، از محدودیت های ایجاد شده برای وسایل ارتباط جمعی انتقاد کرد.
خاتمی گفت: «من معتقد هستم امروز وارد عصری شدهایم که قرنطینه اطلاعاتی ممکن نیست و هر چقدر هم که رسانههای شانسنامهدار را محدود سازند، ارتباطات به طور جدی جریان دارد و نمیشود جلوی آن را گرفت؛ منتهی در صورت ایجاد محدودیت میدانداری با کسانی است که یا بدخواه هستند یا دست کم خیرخواه نیستند.»
خاتمی خاطر نشان کرد: «از یک طرف صدا و سیما رفتاری غیرعادلانه دارد و از آن طرف هم تبلیغاتی در خارج از کشور میشود که مورد تأیید ما نیست. البته به لطف خداوند شاهد بارقههایی از عقلانیت و تدبیر هستیم به طوریکه انشاءالله به سوی منطق و قانون پیش رویم اما اگر به صورت منطقی اتفاقات رخ داده و افراط ها و رفتارهای نادرست مهار نشود؛ ممکن است خدای نکرده با وضعیت زیان باتری مواجه شویم که امیدوارم چنین نشود.»
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر
سلام
از اینکه نظر خود را راجع به این نوشته اعلام می کنید، متشکریم.
در اولین زمان ممکن پاسخ شما را خواهیم داد.
-------------------------------------------------
Hi.
Tank you for your comment about this post.
Answer your comment ASAP