جواد اوجی مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران از ثابت بودن تولید گاز در سه سال آینده خبر داده و گفته است که جرایم مشترکان پرمصرف گاز افزایش می یابد.
آقای اوجی در نشست اعضای انجمن لوازم خانگی گاز سوز گزارشی از وضعیت تولید و مصرف گاز ارائه داده و گفته است:"تولید گاز تغییری نمی کند و باید در تولید کالاها و لوازم گاز سوز، اصول صرفه جویی بیشتر رعایت شود."
شرکت ملی گاز به دنبال افزایش جریمه مشترکان پرمصرف گاز و حتی قطع گاز است اما دولت هنوز این طرح را تصویب نکرده و به گفته آقای اوجی، "منتظر تصویب این طرح در دولت هستیم."
با نزدیک شدن فصل سرما و افزایش مصرف گاز نگرانی ها در زمینه قطع گاز رو به افزایش است و شرکت ملی گاز از مصرف کنندگان خواسته است تا در مصرف گاز صرفه جویی کنند.
ایران به عنوان دومین دارنده ذخایر گاز جهان بخشی از گاز مصرفی خود را از ترکمنستان وارد می کند و به همان میزان نیز گاز به ترکیه صادر می کند. البته این کشور به تازگی قراردادی با ترکمنستان امضا کرده و قرار است واردات گاز از ترکمنستان افزایش پیدا کند.
تولید گاز اکنون بیشتر از 500 میلیون متر مکعب در روز است که یک سوم آن در نیروگاهها مصرف می شود اما در فصل سرما که مصرف خانگی و تجاری افزایش می یابد دولت ناچار می شود گاز مصرفی نیروگاهها و صنایع را قطع کرده تا بتواند نیاز بخش خانگی را تامین کند.
به گفته آقای اوجی، در فصل سرما مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری به 420 میلیون مترمکعب می رسد و شرکت گاز مجبور می شود که سوخت نیروگاهها و صنایع را قطع کند.
اکنون شرکت ملی گاز ایران بر ثابت بودن تولید گاز در سه سال آینده تاکید دارد که مفهوم آن این است که اگر ایران نتواند رشد مصرف را کنترل کند احتمال قطع گسترده گاز در این دوره بسیار بالاست.
نگرانی از رشد مصرف گاز
بنابر گزارش شرکت ملی گاز مصرف گاز هر خانوار در روز به طور متوسط سه تا چهار متر مکعب است ولی در ماههای سرد سال مصرف گاز خانوارها روزانه بیشتر از شش برابر می شود و به بالای 20 میلیون متر مکعب می رسد.
نگرانی ایران رشد سریع مصرف گاز است. بنابر آخرین گزارشها، مصرف گاز در ایران سالانه بیشتر از ده درصد رشد دارد و به دلیل ثابت ماندن تولید و کاهش سرمایه گذاری، پیش بینی می شود صنعت گاز ایران در آینده با بحران رو به رو شود.
مسعود میرکاظمی وزیر نفت ایران با ابراز نگرانی از این وضعیت گفته است: "اگر رشد مصرف ده درصدی گاز ادامه یابد جدا از مشکل پیک مصرف، دچار مشکل جدیدی خواهیم شد."
این در حالی است که به گفته آقای اوجی، تا سال 1391 تولید گاز افزایش نخواهد یافت "زیرا میدان های گازی در خشکی و پارس جنوبی در حال توسعه هستند و توسعه آنها حدود چهار سال طول می کشد."
ایران در طول سالهای اخیر سرمایه گذاری هنگفتی در میدان گازی پارس جنوبی که نیمی از ذخایر این کشور را در خود جای داده، انجام داده اما وزارت نفت این کشور می گوید که برای تکمیل فازهای باقی مانده طرح توسعه پارس جنوبی، نزدیک به ۴۰ میلیارد دلار لازم است.
در چهار سال اخیر شرکت های بین المللی که با ایران در پروژه های نفت و گاز همکاری می کردند، به دلیل تحریم های بین المللی همکاری خود را با ایران قطع کرده اند و وزارت نفت ناچار شده تا از منابع داخلی برای توسعه میدان گازی پارس جنوبی استفاده کند اما این منابع بسیار محدود است و این کشور قادر نیست پول مورد نیاز توسعه میادین نفت و گاز را از داخل تهیه کند.
تلاش های ایران برای جلب نظر شرکت هایی نظیر توتال و شل بر سر توسعه میدان گازی پارس جنوبی بی ثمر بوده و این کشور نتوانسته نظر آنها را برای سرمایه گذاری و مشارکت جلب کند.
کمبود منابع مالی برای توسعه میدانهای نفت و گاز از جمله مشکلات ایران در چند سال اخیر بوده و وزیر نفت ایران نیز از کمبود منابع مالی برای توسعه میدانهای گازی ابراز نگرانی کرده و گفته است که در زمان پیک مصرف گاز، بیش از ۲۰۰ میلیون متر مکعب کسری گاز وجود دارد.
به گفته آقای میرکاظمی، هم اکنون ۱۹ میلیارد دلار پروژه نیمه تمام در صنعت گاز وجود دارد که تنها سه میلیارد دلار بودجه برای تکمیل آن در نظر گرفته شده است.
بر اساس برنامه بیست ساله سند چشم انداز (تا سال ۱۴۰۴)، باید تولید گاز از حدود ۵۰۰ میلیون متر مکعب به بیشتر از سه برابر برسد.
وزارت نفت پیش بینی کرده که برای توسعه صنعت نفت و گاز تا سال ۱۴۰۴ یعنی ۱۶ سال دیگر به حدود ۵۰۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد.
عملی کردن این برنامه بدون همکاری و مشارکت سرمایه گذاران خارجی امکان پذیر نیست و اگر ایران نتواند سرمایه گذاران بزرگ و شرکتهای بین المللی نفتی را به سرمایه گذاری و همکاری در پروژه های نفتی متقاعد کند، به اهداف خود نخواهد رسید.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر
سلام
از اینکه نظر خود را راجع به این نوشته اعلام می کنید، متشکریم.
در اولین زمان ممکن پاسخ شما را خواهیم داد.
-------------------------------------------------
Hi.
Tank you for your comment about this post.
Answer your comment ASAP